Verschillende maaitechnieken

Algemeen

Er zijn veel verschillende methoden om uw gras te maaien, maar welke methode is het meest geschikt?

Om u te begeleiden in de juiste keuze, is onderstaande uitleg van de verschillende maaitechnieken gemaakt.

Maaiers kunnen onderscheiden worden in onderstaande maaitechnieken:
– Cirkelmaaier
– Weidebloter
– Klepelmaaier
– Zwadmaaier/cyclomaaier

Bovenstaande maaitechnieken worden toegepast met twee verschillende doeleinden. De cirkelmaaier, weidebloter en klepelmaaier zijn bedoelt voor het maaien van het gewas zonder dit te gaan gebruiken. De zwadmaaier maait het gewas waarna het meestal gebruikt wordt voor voederwinning.

 

Cirkelmaaier

De cirkelmaaier is voorzien van een of meerdere messen waarmee het gras wordt afgesneden. Het gewas wordt aan de zijkant of achterkant van de maaier uitgeworpen of met een grasvangsystee opgevangen, een cirkelmaaier kan als optie uitgevoerd worden met een mulchkit (dit wil zeggen dat het gras verhakseld wordt, zodat dit tussen het gewas valt en verteerd).

Een cirkelmaaier laat een erg mooi maaibeeld achter, het gewas wordt netjes afgesneden waardoor er een net gazon ontstaat. De circelmaaier is erg goed toepasbaar voor werkzaamheden waar u hoge eisen stelt aan het maairesultaat. De maaier is uitermate geschikt voor het maaien van het gazon om uw huis, op uw camping of ergens anders.  De cirkelmaaier is niet bedoelt voor zware omstandigheden zoals bijvoorbeeld ruwe begroeiing of gras met takken en molshopen.

 

Weidebloter

De weidebloter is een maaier welke voorzien is van een of meerdere zware messen waarmee het gewas wordt afgesneden en verhakseld. Het gewas wordt aan de achterkant uitgeworpen.

De weidebloter laat een minder mooi maaibeeld achter dan een cirkelmaaier, maar kan goed tegen zware omstandigheden zoals heel hoog gewas met een enkele tak of molshoop. De weidebloter is ontworpen om hoog gras te maaien en dit te verhakselen. De weidebloter is geschikt voor het uitmaaien van de weide of bermen met hoog gewas.

 

Klepelmaaier

De klepelmaaier maait het gewas af volgens een ander principe dan de bovenstaande 2 maaitechnieken. De klepelmaaier maait het gewas door een ronddraaiende wals met daaraan bevestigt klepels. Deze klepels snijden het gewas af waarna het achteraan uitgeworpen wordt.

De Klepelmaaier kan tegen  zware omstandigheden. De maaier kan hoog gewas maaien met daarin takken en oneffenheden. Deze worden allemaal versnippert door de zware klepels. De klepelmaaier is uitermate geschikt voor het maaien in uw boomgaard, weide, ruwe begroeiing of lichte opslag (afhankelijk van type klepels) of ander omstandigheden waar veel zwaar gewas aanwezig is. Nadeel van het klepelen is de hoge vermogensbehoefte van deze machine.

Uitzondering op bovenstaande regel zijn de Peruzzo Koala klepelmaaier met palletklepels en Morgnieux klepelmaaiers met palletklepes. Deze zijn bedoeld voor het maaien/verticuteren van ruw gras/ gazon, deze machine is voorzien van een groot aantal speciaal uitgevoerde maaiklepels (palletklepels) waardoor deze machine een geweldig maairesultaat achterlaat welke vergelijkbaar is met een cirkelmaaier.

 

Zwadmaaier/cyclomaaier

De zwadmaaier is uitgevoerd met trommels waaraan messen bevestigd zitten welke het gewas zo laag mogelijk afsnijden. Nadat het gewas afgesneden is wordt dit achter de machine in een zwad neergelegd.

De zwadmaaier is bedoelt voor het afmaaien van het gewas om het te verwerken tot veevoer of af te kunnen voeren van het land (veelal voor verschalen weide).

Aan deze uitleg zijn geen rechten te ontlenen.